Najnovšie patria medzi čoraz obľúbenejšie podniky umeleckej obce. V Bratislave ich vyrástlo niekoľko, vo vinotéke máte síce pomerne drahé, ale o to kvalitnejšie víno, v niektorých z nich sa aj fajčí.
Prečo sa tam chodí: Je tam pokoj. Chodia tam znalci dobrého vína a labužníci. Ak nechcete byť videný, tak tam nebudete – mládež a cezpoľní tam zväčša nezavítajú. Býva tam slušná obsluha, teplo a tichá hudba.
Kto tam chodí: Herec Ady Hajdu, herečka, režisérka a podnikateľka Zita Furková, výtvarník Laco Teren, hudobník Janko Lehotský.
Prečo tam chodí Ady Hajdu: „Mám rád príjemnú atmosféru vinoték, a najmä to, že v nich takmer vždy stretnem nejakého priateľa. Ponúkajú kvalitné vína takmer z celého sveta. Milujem takisto rôzne druhy syra, salámy alebo klobás z danej krajiny.“
Čo si tam najčastejšie objednáva: „Závisí to od chuti, ale aj od momentálnej finančnej situácie, pretože tieto vína sú nielen kvalitné, ale aj drahé. Vplyv na výber má tiež ročné obdobie – v teplom lete, pri západe slnka, dávam prednosť ľahkému bielemu vínu, keď sa zvečerí, môžu prísť na rad aj ťažšie vína a v zime si pochutím na červenom víne.“
Prečo tam chodí Janko Lehotský: „Pretože už nepijem môj obľúbený nápoj pivo, vymenil som puby za vinotéky. Chodím tam s priateľmi a známymi ľuďmi zo zahraničia. Pri spoločných rozhovoroch zisťujeme, či je vo víne pravda. Niekedy ju nájdeme, inokedy sa nám ukryje tak, že ju musíme hľadať ešte aj druhý deň v ďalšej vinotéke.“
Čo si tam najčastejšie objednáva: „Zvykol som si na kvalitné vína napríklad z Austrálie. Sú skutočne vynikajúce, a najmä bez nášho tuzemského ‘hmyzu‘. K mojim obľúbeným vínam patrí tiež červený cabernet a rizling rínsky.“