Praha 18. augusta (TASR) Pravdepodobnosť, že vás v českej reštaurácii okradnú, sa rovná pravdepodobnosti, že vás neokradnú. Aj tak by sa dal interpretovať záver rozsiahlej kontroly Českej obchodnej inšpekcie, ktorá od júna skontrolovala tisíc českých reštaurácií. Zistila, že pri každej druhej kontrole zákazník buď nedostal stanovenú mieru nápoja, alebo deklarovanú hmotnosť jedla, alebo mu personál neoprávnene pripísal na účet o niekoľko korún či dokonca desiatok korún viac.
Rozporuplný dojem mali kontrolóri z kontroly taxíkov. Ako konštatuje kontrolný záver, taxikári, a dokonca aj v Prahe, sa polepšili predražených bolo iba šesť percent jázd. Ktovie, ako by kontrola dopadla, keby kontrolóri hovorili iba cudzími jazykmi. Ako totiž zistili, taxikári účtovali vyššie ceny hlavne vtedy, keď kontrolór hovoril po anglicky. V tom prípade sa cena pre zákazníka zvýšila aj o 30 percent.