Londýn 4. augusta (TASR) - Všeobecne známa svojou šporovlivosťou necháva britská kráľovná Alžbeta II. (78) dokonca prihrievať zvyšky jedál. Prezradil to britský televízny kuchár Gary Rhodes (44), ktorý ako tínedžer pracoval v kráľovskej kuchyni.
Zvyšky pečeného mäsa z nedele sa podľa neho v pondelok opakovane zhodnotili v paštéte. Kráľovná v žiadnom prípade neje kráľovsky, ale sparťansky. Tabu sú v jej kuchyni paradajky, pretože zrniečka z nich jej zostávajú medzi zubami, dodáva Rhodes v dokumente, ktorý televízna stanica BBC odvysiela budúci týždeň.
Pri servírovaní jedla sa podľa Rhodesovho tvrdenia služobníctvo musí vyvarovať akýmkoľvek zvukov, dokonca aj kašľania a kýchania. Svetelná signalizácia im naznačuje, či môžu vstúpiť na chodbu. Červené svetlo znamená, že sa blíži vládkyňa. Aby sa človek vyhol stretnutiu, musí zotrvať v kuchyni, radí zasvätene Rhodes.
Toto tvrdenie ale dementovala hovorkyňa Buckinghamského paláca: "Na tento účel nikdy neexistovali svetlá."
Kráľovná, ktorej majetok sa odhaduje na 375 miliónov eur (15 miliárd SKK), je známa tým, že pri každoročnej kúpe vianočného pudingu pre služobníctvo sama vyjednáva najlepší rabat. Podľa správ tlače prechádza po večeroch cez palác a vypína zbytočne horiace svetlá.