Bangkok 8. marca (TASR) - Z krízy, ktorú v Európe vyvolala tzv. choroba šialených kráv (BSE) a epidémia slintačky a krívačky, začali dobre profitovať pestovatelia krokodílov v Thajsku. "Z obavy pred možnými nákazami idú naše krokodíly v poslednej dobe potešiteľne na odbyt," tvrdí šéf odbytu najväčšej thajskej farmy na chov a spracovanie krokodílov Kaamthorn Termsiripong.
Farma Sriracha vybavila nedávno aj objednávku Nemecka a dodala do tejto krajiny viac ako tonu mäsa z obrovských plazov. Mäso, pochádzajúce hlavne z chvosta a krku krokodíla, je upravené do lákavých rezňov a do Mníchova by malo prísť v polovici marca.
Od 12 thajských pestovateľov krokodílov odoberala Európa doteraz len drahocenné kože. Mäso a vnútornosti mali svojich kupcov hlavne v Číne a na Ďalekom východe.
Záujemcovia z Európy žiadajú od chovateľov krokodílov stále väčšie množstvá mäsa, ktoré chutí ako niečo medzi rybou a hydinou. Krokodílie mäso sa servíruje v reštauráciách v Holandsku, Belgicku, Bulharsku a vo Francúzsku, svojich priaznivcov si našlo dokonca aj v domovine filmového hrdinu krokodíla Dundeeho - v Austrálii a aj v Južnej Afrike. Podľa kuchárov ho možno upraviť ako mäso z iných zvierat: upiecť, vysmažiť, grilovať, podusiť alebo jednoducho uvariť vo vode. Kulinárski špecialisti považujú za delikatesu mäso z krokodílieho líca.
Výhodou krokodílov sú aj malé nároky pri chove. "Krokodíly vôbec nie sú nebezpečné", tvrdí pestovateľ Vichian Rattanakan. "Postavíte veľký bazén, vystaviate okolo neho plot a kŕmite ich každý večer. Za týchto podmienok rastú samé od seba," tvrdí Rattanakan a dodáva, že jeho 400 krokodílov nespotrebuje pri večernom kŕmení viac ako 50 kurčiat.
Aj napriek exotike, spojenej s chovom krokodílov si však európski kuchári myslia, že ich stravníci sa po prekonaní počiatočného strachu budú pomaly ale isto vracať k osvedčeným hovädzím steakom a pečenej bravčovine. Podľa ich názoru je konzumácia krokodílieho či klokanieho mäsa len "sezónnou" záležitosťou.