Madrid 22. mája (TASR) - Menu kráľovského banketu na počesť novomanželov - španielskeho korunného princa Felipeho a jeho manželky Letizie Ortizovej, ktorá sa dnešným sobášom stala princeznou z Astúrie - odzrkadľuje tradície španielskeho dvora a rôznorodosť gastronómie jednotlivých regiónov krajiny.
Ako predjedlo - v súlade so španielskymi zvyklosťami - hosťom ponúkli tapas: sušenú šunku z andalúzskeho Jabuga, nové zemiaky s krabou plnkou, či krehké košíčky plnené treskou alebo mušľami sv. Jakuba, ktoré mohli zapiť jemným vínom z Jerezu alebo katalánskym šumivým vínom Cava.
Ako hlavné jedlo kuchári z madridskej reštaurácie Jockey zvolili taštičky z lístkového cesta plnené darmi mora, podávané na zmesi duseného póru a zeleniny, ktoré skvelo doplnilo mladé biele galícijské víno Albarino. Podobne ako na svadbe Felipeho rodičov: kráľa Juana Carlosa s kráľovnou Sofiou, podávali potom aj pečeného kapúna, ktorého chuť skvele vynikla s vínom La Rioja Imperial Cune 1994 zo severošpanielskych viníc.
Slávnostný banket sa zavŕšil 170 kilogramov vážiacou svadobnou tortou, ktorú upiekol slávny cukrár Francisco Torreblanca. K nej 1600 svadobným hosťom odporučili šumivé víno Cava Brut alebo muškátové víno vyrobené podľa starej stredomorskej tradície.
4 pel juh