SME

Francúzski väzni majú vlastnú kuchársku knihu

Paríž 7. mája (TASR) - Dali by ste si šalát solidarity či väzenské jablkové palacinky? Možno aj vám by sa potom zišla kuchárska kniha, ktorú publikovali ...

Paríž 7. mája (TASR) - Dali by ste si šalát solidarity či väzenské jablkové palacinky? Možno aj vám by sa potom zišla kuchárska kniha, ktorú publikovali francúzski väzni, aby naučili ďalších spoluväzňov, ako si navariť úsporné jedlá s jednoduchým náčiním na varenie.

Kniha Varenie len pre mňa sa snaží držať gastronomického renomé Francúzska. Obsahuje 100 receptov, siahajúcich od rafinovaných pokrmov z rýb po bohaté čokoládové koláče a dezerty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Varenie vo väznici vás núti ku kreativite: Máte len panvicu, rajnicu a elektrický šporák," uviedol iniciátor projektu, väzenský lekár Claude Deroussent. Vlani vyzval 60.000 väzňov v krajine, aby mu zaslali obľúbené recepty.

SkryťVypnúť reklamu

O vybratie toho najlepšieho zo záplavy 600 takto získaných návodov na prípravu jedál požiadal Deroussent renomovaného šéfkuchára Marca Haeberlina, na ktorého urobila vynaliezavosť väzňov veľký dojem. Postavili si napríklad vlastné rúry - alobalom omotali dve proti sebe postavené platničky.

Niektoré pokyny väzňov vyvolali na šéfkuchárovej tvári úsmev. Jeden z listov napríklad uvádzal: "Tento recept si žiada čas. Času tu však skutočne nie je nedostatok."

Za najlepší recept - morskú rybu s hubami a hlávkovým šalátom - udelili väzenské úrady trestancovi zo severného Francúzska cenu v podobe televízneho prijímača.

Po rozdaní knihy väzňom v Ensisheime ju autori chcú dostať do všetkých väzníc v krajine, no aj kníhkupectiev. Mohla by sa hodiť každému, kto žije a varí si sám, ako študentom či dôchodcom - alebo milovníkom čokoládových zákuskov, ktorých bolo medzi zaslanými receptami najviac.

SkryťVypnúť reklamu

Mimo receptov kniha ponúka rady o chudnutí a cholesterole, ako aj tipy pre varenie v malej väzenskej cele. Napríklad pridanie malého množstva vanilky do oleja pred vyprážaním ryby zmierni typický zápach v malej miestnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  1. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  2. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  4. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  5. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  6. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  7. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 18 093
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 8 761
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 776
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 4 429
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 488
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 594
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 251
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 863
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu