Paríž 7. mája (TASR) - Dali by ste si šalát solidarity či väzenské jablkové palacinky? Možno aj vám by sa potom zišla kuchárska kniha, ktorú publikovali francúzski väzni, aby naučili ďalších spoluväzňov, ako si navariť úsporné jedlá s jednoduchým náčiním na varenie.
Kniha Varenie len pre mňa sa snaží držať gastronomického renomé Francúzska. Obsahuje 100 receptov, siahajúcich od rafinovaných pokrmov z rýb po bohaté čokoládové koláče a dezerty.
"Varenie vo väznici vás núti ku kreativite: Máte len panvicu, rajnicu a elektrický šporák," uviedol iniciátor projektu, väzenský lekár Claude Deroussent. Vlani vyzval 60.000 väzňov v krajine, aby mu zaslali obľúbené recepty.
O vybratie toho najlepšieho zo záplavy 600 takto získaných návodov na prípravu jedál požiadal Deroussent renomovaného šéfkuchára Marca Haeberlina, na ktorého urobila vynaliezavosť väzňov veľký dojem. Postavili si napríklad vlastné rúry - alobalom omotali dve proti sebe postavené platničky.
Niektoré pokyny väzňov vyvolali na šéfkuchárovej tvári úsmev. Jeden z listov napríklad uvádzal: "Tento recept si žiada čas. Času tu však skutočne nie je nedostatok."
Za najlepší recept - morskú rybu s hubami a hlávkovým šalátom - udelili väzenské úrady trestancovi zo severného Francúzska cenu v podobe televízneho prijímača.
Po rozdaní knihy väzňom v Ensisheime ju autori chcú dostať do všetkých väzníc v krajine, no aj kníhkupectiev. Mohla by sa hodiť každému, kto žije a varí si sám, ako študentom či dôchodcom - alebo milovníkom čokoládových zákuskov, ktorých bolo medzi zaslanými receptami najviac.
Mimo receptov kniha ponúka rady o chudnutí a cholesterole, ako aj tipy pre varenie v malej väzenskej cele. Napríklad pridanie malého množstva vanilky do oleja pred vyprážaním ryby zmierni typický zápach v malej miestnosti.