áze, ale aj na tanieri, prípadne na obruse, píše francúzsky denník Le Figaro.
Do popredia sa dostávajú najmä indické a orientálne koreniny. Gurmáni však objavujú aj ruže, tymián, ďalší sú ochotní načať pomaranč alebo limetu a získať tak ďalší zdroj intenzívnej vône. Ľudia, ktorí strávili určitý čas v Indii a priľahlých krajinách, si pripravia jednoduchý šalát a použijú pritom nasekanú mätu, nakrájaný koriander a rascu. Dôkazom obnoveného hľadania exotiky na tanieri je úspech thajskej kuchyne.
Prednostné miesto na stole sa dostáva kvetom, nielen vo váze, ale aj na tanieri. Ani jeden dezert sa už gurmánom nepodáva bez toho, aby na tanieriku neležal kvet. Niektorí ho dokonca dávajú aj do pohára so zaváraninou: používa sa kvet fialky, levandule, jazmínu, pomaranča i citróna.
Spomedzi kvetov aj medzi gurmánmi vedie ruža. Jej lupienky možno napríklad pridať do octového nálevu; istá Parížanka posype prestretý stôl ružovými púčkami a niekedy z nich prisype aj do šalátu. Obrus i prestieranie pokropí vodou, v ktorej nechala vylúhovať ruže.
Elisabetta z talianskej Modeny kupuje kvietky šalvie a pridáva ich do cesta na palacinky. Je to lahôdka a zážitok nielen pre ústa, žalúdok, ale aj pre nos, uisťuje Le Figaro.
Prebúdzajú sa aj jednotlivé francúzske kraje a vidiek. Na trhoch možno vidieť ľudí, ako starostlivo vyberajú tradičné miestne koreniny a bylinky, uzatvára Le Figaro.