ším jedálnym lístkom sú skutočne omnoho viac náchylní k rakovine žalúdka, štvrtému najčastejšiemu druhu rakoviny na svete," zhodujú sa japonskí lekári, ktorí svoje závery spolu s varovaním uverejnili v časopise British Journal of Cancer.
Popri rakovine žalúdka je slané jedlo tiež príčinou ochorení, medzi ktorými na prvých dvoch miestach figurujú ochorenia srdca a mozgové príhody. Jedálny lístok s vysokým obsahom soli môže tiež viesť k žalúdočnej gastritíde, ktorá je otvorenou bránou k rakovine žalúdka. Vedci z Národného výskumného inštitútu pre rakovinu v japonskej Kashiwe skúmali 18 684 mužov, z nich 358 trpelo rakovinou žalúdka, a 20 381 žien, pričom u nich bola rakovina žalúdka zistená v 128 prípadoch.
"Zistili sme, že u mužov, ktorí takmer nesolia, sa vyskytuje rakovina v jednom prípade z tisíca. U tých, ktorí do svojho tela dostávajú pomerne veľké množstvo soli, sa riziko zvyšuje na jeden prípad z päťsto mužov. Rovnaký pomer sme zistili aj u žien. U tých s jedálnym lístkom chudobným na soľ sa rakovina žalúdka vyskytne v jednom prípade z dvoch tisícov, zatiaľ čo u silne soliacich žien sa jedná o jednu ženu z tisíctristo," uviedol jeden z autorov výskumu.
Nasolenie, naloženie do octu a údenie sa v prípravách jedál v Japonsku využíva veľmi často. Práve preto sa tu rakovina žalúdka vyskytuje častejšie ako napríklad v Európe. So stále častejším "kopírovaním" jedálneho lístka klesá podľa odborníkov aj počet ochorení tohto typu rakoviny.