Washington/Londýn/Bergen 12. januára (TASR) - Chovné lososy obsahujú desaťkrát viac toxických látok ako ryby žijúce vo voľnej prírode. Tvrdia to americkí vedci z univerzít v Indiane a New Yorku v štúdii, ktorú zverejnil časopis Science. S tým nesúhlasia britskí a nórski odborníci.
Najmä lososy zo severoeurópskych fariem (Škótsko, Faerské ostrovy), ktoré zásobujú väčšinu európskych supermarketov, obsahujú nadmerné množstvá chlórovaných uhľovodíkov - dioxínov, DDT, dieldrínu, polychlorovaných bifenylov (PCB) a hexachlórbenzénu (HCB). Príčinou je krmivo z rybej múčky a oleja, ktoré je už kontaminované týmito škodlivými látkami.
Britský Úrad pre kontrolu potravín (FSA) okamžite po vyjdení článku odmietol tvrdenia amerických vedcov, že konzumácia chovných lososov je zdraviu škodlivá. Podľa hovorcu úradu sú stopy dioxínov a iných potenciálne rakovinotvorných jedov pod medzinárodne stanovenými hraničnými hodnotami a pozitívny účinok konzumácie rýb na srdce prevažuje nad možnými rizikami.
Tvrdenia v článku odmietli aj nórske úrady. Hovorkyňa štátneho Výskumného ústavu pre výživu a morskú potravu (NIFES) Anne-Katrine Haldorsenová v nedeľu povedala, že čísla o hodnotách škodlivých látok sú "dávno známe" a v prípade nórskeho chovného lososa sú tiež pod úrovňami stanovenými EÚ a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).
Tím odborníkov pod vedením Ronalda Hitesa analyzoval asi 700 vzoriek lososov predávaných v obchodoch na celom svete. Porovnanie vzoriek chovného lososa z Atlantiku a divého lososa z Tichého oceánu ukázalo v prvom prípade vyššie koncentrácie 13 chlórovaných uhľovodíkov. Vzorka z istého supermarketu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom bola kontaminovaná do takej miery, že podľa smerníc amerického Úradu pre životné prostredie (EPA) by sa za mesiac nemohla konzumovať viac ako polovica lososa, z ktorého pochádzala.
Americkí vedci varujú, že kto konzumuje viac ako raz za mesiac lososa z farmy, pravdepodobne sa vystavuje vyššiemu riziku rakoviny. EPA odporúča jesť každý mesiac maximálne 55 gramov chovného lososa zo severnej Európy, čo je štvrtina normálnej porcie. Horná hranica pre chovné lososy z Kanady a štátu Maine je pol porcie, pre ryby z Chile a štátu Washington to je jedna porcia.
Britský FSA však tvrdí, že vo všeobecnosti neškodná je najmenej jedna porcia chovného lososa za 30 dní. Obsah dioxínov sa v predchádzajúcich desaťročiach síce dramaticky zvýšil, ale aj čísla uvádzané v najnovšej štúdii sú stále pod hraničnými hodnotami.
Chlórované uhľovodíky patria medzi najjedovatejšie látky. Spôsobujú napríklad rakovinu, neuronálne zmeny a poškodzujú imunitný systém. Autori štúdie preto žiadajú, aby na obale výrobkov bolo vyznačené, či pochádzajú z chovného alebo prírodného lososa.
V ostatných 20 rokoch sa celosvetová produkcia lososa zvýšila 40-násobne. Chovateľské stanice dodajú supermarketom a reštauráciám ročne viac ako milión ton tejto ryby. V Európskej únii stúpla konzumácia lososa v rokoch 1987-1999 každoročne o 14 percent.