Rím 11. septembra (TASR) - Pre milovníkov stredomorskej kuchyne je ideálnym termínom na návštevu Talianska september alebo október. Práve v týchto mesiacoch sa totiž v dedinách a mestečkách konajú "sagra", teda niečo ako hody či jarmok.
Sagra je tradičný sviatok, ktorý oslavuje úrodu a produkciu domácich pochúťok. Či už sú to orechy, víno, olivový olej, figy alebo fazuľa, môžete si byť istí, že sagra je všade a každý je vítaný.
Milovníci párkov a klobások by nemali vynechať Sagra del Maialetto na juhu Talianska alebo "klobásové" festivaly v Toskánsku. I keď Toskánsko, alebo Chiantishire, ako ho prezývajú Briti, je domovom vína. Baklažány sú kráľom osláv v Kalábrii, kým obyvatelia regiónu Lazio v strede Talianska vzdávajú každú jeseň hold šošovici a cíceru.
Dedinčania využívajú tieto oslavy na prilákanie turistov, ale aj na finančné zbierky pre rôzne charitatívne organizácie. Počas sagry sa koná nielen jarmok, ale aj karneval, no predovšetkým tu ponúkajú v početných stánok vynikajúce miestne špeciality.
Podľa štatistiky ministerstva poľnohospodárstva je 36 percent týchto osláv zasvätených hroznu a vínu, 18 percent velebí niektoré ovocie, 15 percent chlieb a šesť percent buď huby, alebo syr.
Aj americkí turisti, podľa vzoru hollywoodskych hviezd, po "povinnej" návšteve Sixtínskej kaplnky a Kolosea prúdia na vidiek, aby ochutnali slávnu taliansku kuchyňu. Tieto výlety už majú aj svoj názov: kulinárska terapia.