Wellington 4. septembra (TASR) - Konzumácia väčšieho množstva rýb môže podľa výsledkov nového výskumu novozélandskej Dietetickej asociácie pomôcť ľuďom, ktorí trpia depresiami.
Ako dnes informovala Karen Silversová z organizácie Výskum úrody a potravín, Nový Zéland má najvyšší podiel obyvateľov trpiacich depresiami a jednu z najnižších úrovní spotreby rýb na obyvateľa na svete.
Výsledky výskumu vedci zverejnia na výročnej konferencii Dietetickej asociácie, ktorá sa začne vo štvrtok v meste Christchurch. Na základe zistení existuje výrazný vzťah medzi konzumáciou rýb a duševným zdravím, pričom ryby môžu byť účinnou "protilátkou" nielen pre depresiu, ale i ďalšie psychické onemocnenia.
Podľa Richarda Portera z Lekárskej školy v Christchurchi, ktorý bude na konferencii prednášať o účinkoch stravy na duševný stav človeka, existujú dôkazy o tom, že aj zložka bielkovinových potravín - tryptofán - môže tiež byť použiteľným antidepresívom.