ko, že na parkoviskách supermarketov organizujú mimoriadne predaje hamburgerov, aby sa tak zbavili svojich výrobkov. ,,Je to veľmi netradičný, zúfalý spôsob predaja, ale zabral," vyslovil sa Rick Paskal, ktorý chová dobytok v Alberte. Za niekoľko posledných týždňov si Paskal spolu s ostatnými chovateľmi prenajal traktor s prívesom na prevoz mrazeného hovädzieho mäsa na parkoviská obchodov v niekoľkých západných mestách. Náklad sa vypredal okamžite, keďže cena za libru (cca 454 g) mäsa bola 1 kanadský dolár (cca 27 Sk), čo je asi tretina bežnej ceny.
Kanadská živočíšna výroba je ochromená od 20. mája, kedy sa objavil prvý prípad BSE v Alberte. Zahraničný trh, ktorý odoberá až 60 percent kanadskej produkcie, okamžite prerušil dovoz. Straty v odvetví za prvý mesiac sa odhadujú na 550 miliónov kanadských dolárov. Žiadne ďalšie prípady choroby šialených kráv sa neobjavili. Zatiaľ nič nenaznačuje tomu, že by sa mal zákaz dovozu kanadských hovädzích výrobkov zrušiť. Kanada so svojimi 32 miliónmi obyvateľov nestíha konzumovať vlastnú produkciu mäsa, ktorá predstavuje 31 miliónov libier mäsa za týždeň.
Chovatelia už nemôžu dlhšie čakať s predajom svojho dobytka. Táto situácia ich privádza do zúfalstva. Paskal minulý týždeň predal niekoľko kusov dobytka za 45 centov za libru (cca 27 Sk za kilo), napriek štátnej dotácii stratil 200 kanadských dolárov na každom zvierati. Kanaďania konzumujú predovšetkým kvalitné mäso a mrazené výrobky nižšej triedy zostávajú výrobcom v skladoch. Počet zabitých zvierat na bitúnkoch klesol na tretinu. Záujem spotrebiteľov na domácom trhu udržal ceny ako-tak nad hladinou. Obchody však odmietajú znížiť ceny, lebo sa obávajú chaosu, ktorý by nastal po opätovnom otvorení vývozu. Paskal neverí, že by sa hranice tak skoro otvorili a niektorým chovateľom hovädzieho dobytka predpovedá koniec. Tí sa však nevzdávajú a domáci trh oslovujú nízkymi cenami hamburgerov.