Londýn 26. augusta (TASR) - Britskí vedci vynašli účinnejší spôsob uchovávania konzervovaných potravín pomocou ochrannej argónovej atmosféry.
Výrobcovia rôznych balených polotovarov v súčasnosti používajú pri konzervovaní dusík, ale argón by ho mohol v budúcnosti úplne nahradiť. Počas dlhej série testov vykázali zelenina a mäso konzervované argónovým plynom o 25 percent dlhšiu životnosť. Potraviny si taktiež dlhšie uchovali čerstvú chuť.
V Británii je už na trhu vyše 200 výrobkov balených v argónovej ochrannej atmosfére. Plyn je neškodný a dá sa napríklad využiť aj pri konzervácii vína.
Argón je ťažší než dusík a až štyrikrát účinnejší pri vytláčaní vzduchu. Pri balení argón vyplní takmer všetky dutiny a vytlačí ostávajúci vzduch, takže baktériotvorné procesy v jedle sa výrazne spomalia.