Washington 13. júna (TASR) - Nadmerné množstvo železa a mangánu v potrave môže vyvolať Parkinsonovu chorobu. Na túto skutočnosť upozornila najnovšia štúdia vedcov z univerzity vo Washingtone. Prieskum stravovacích návykov pacientov s Parkinsonovou chorobou naznačil, že postihnutí konzumovali vo veľkom množstve potraviny, bohaté na železo a mangán. Oba stopové prvky vedú v organizme k uvoľňovaniu tzv. voľných radikálov, napádajúcich živé bunky. Americkí vedci sa domnievajú, že škodlivé radikály môžu ničiť aj mozgové bunky, a spôsobiť tak vznik Parkinsonovej choroby a možno aj iných ochorení centrálnej nervovej sústavy.
Pred radikálnou zmenou stravovacích návykov však experti varujú. Železo má totiž v živom organizme svoje nezastupiteľné miesto a jeho nedostatok sa môže negatívne prejaviť napríklad v procese krvotvorby. Odborníci z Washingtonu budú vo svojom výskume naďalej pokračovať.