Roger Vergé v 60. rokoch spolu s niekoľkými ďalšími majstrami kuchárskeho umenia pomohol preložiť cestu na vznik nového kuchárskeho štýlu nouvelle cuisine, ktorý na rozdiel od tradičného štýlu cuisine classique kladie dôraz na čerstvé a lokálne ingrediencie ako aj na estetický vzhľad jedla na tanieri.
Nový štýl varenia, ktorý Roger Vergé (7. 4. 1930 – 30. 5. 2015) vytvoril a spopularizoval, sa stal nielen revolúciou vo francúzskej kuchyni, ale celkovo zmenil spôsob, ako kuchári vnímajú jedlo a stravovanie v 21. storočí.
Čerstvé potraviny a krajšie jedlo
Nouvelle cuisine charakterizujú ľahšie, delikátnejšie jedlá, ktoré sú pripravené z čo najčerstvejších potravín. Tradičné ťažké omáčky ako bešamel nahrádza napríklad korením a ľahkými, sezónnymi omáčkami z čerstvých byliniek.
Vergé však nemal záujem vyhľadávať senzácie a jedlá zbytočne komplikovať – naopak, jeho „šťastná kuchyňa“ ako ju často nazýval, spočívala v jednoduchých, ale zaujímavo skombinovaných jedlách a krátkych menu.