Aj vďaka čili papričkám to mexická kuchyňa dotiahla až na zoznam nehmotných pamiatok UNESCO. Na trhoviskách a v obchodoch dostať aspoň desať druhov čili - poblano, habanero, jalapeňo, serrano, chipotle, ancho alebo chile de árbol.
Papričky sa pridávajú takmer do všetkého - napríklad k tradičnému pokrmu mole, ktorý miloval aj Diego Rivera a musela sa ho naučiť pripravovať aj jeho manželka Frida Kahlo.
Každá má svoj recept
Mole je omáčka z čokolády a minimálne dvadsiatich druhov korenia a čili. Každá gazdinka a región majú recept, najslávnejšie je však mole pochádzajúce z Puebly a Oaxacy. V mnohých rodinách je to tradičné svadobné jedlo, podáva sa ku kuraťu a ryži.
Priznám sa, že mi mole nechutí, od čili som sa však stal závislým. Bez štipľavej omáčky mi už quesadilla (kukuričná placka so syrom) nechutí. Zvykol som si aj na popcorn, čipsy a sladkosti s čili.
Na pálivé chute si od malička zvykajú aj mexické deti. Štipľavé sladkosti, napríklad miguelito, sú rovnako populárne ako u nás horalky. Čili je, samozrejme, súčasťou aj mexického národného jedla, ktoré sa volá „chile en nogada“.
Ako mexická zástava
Je to paprika naplnená mletým mäsom, korením a zmesou banánu, jablka a hrozna. Jedlo je poliate orieškovou omáčkou, posypané petržlenom a granátovým jablkom.
Pochúťka má farby ako mexická zástava - biela, zelená, červená - a konzumuje sa hlavne v septembri, keď sa oslavuje nezávislosť od Španielska.
Mnohí Európania považujú za mexické jedlo aj čili con carne. V skutočnosti ide o americký výtvor, nad ktorým Mexičania ohŕňajú nos.
Autor učí medzinárodné vzťahy na Mexickej univerzite.