BUKUREŠŤ, BRATISLAVA. Čím drahšie sú fosílne palivá, tým menej vypúšťame emisií. Túto logiku chce však rumunský minister poľnohospodárstva Achim Irimescu aplikovať aj na jedlo. Povedal to pre portál Euractiv.ro.
„Najskôr si napchajú chladničku jedlom a potom musia riešiť to, že veľa produktov je už po dátume spotreby,“ povedal a priznal, že sa to stáva aj jemu. „Ak však dáme kilogramu mäsa správnu cenu, určite tomu jedlu budeme venovať väčšiu pozornosť,“ tvrdí.
Rumunská Bukurešť je podľa portálu Romania Insider jediným hlavným mestom v EÚ, ktoré nemá potravinovú banku. Starostka mesta to chce teraz zmeniť.
Priemerný občan EÚ vyhodí až 16 percent jedla. Podľa prieskumu uverejneného v Environmental Research Letters v auguste 2015, ktorý skúmal plytvanie jedlom v šiestich krajinách, sa najviac vyhadzuje vo Veľkej Británii.
Spomedzi ďalších krajín ako Holandsko, Dánsko, Fínsko, Nemecko a Rumunsko, malo práve Rumunsko najnižšiu úroveň plytvania jedla – v priemere je to však tiež minimálne jedno jablko denne.
Rumunský minister si myslí, že ľudia budú zodpovednejší, ak bude cena jedla vyššia. Už teraz pritom spomína, že bez európskych dotácií by ceny poľnohospodárskych produktov výrazne narástli.
Vyššie ceny jedla by sa však mohli výrazne dotknúť vyše 22 percent ľudí, ktorí v Rumunsku žijú pod hranicou chudoby.
Vo viacerých krajinách pritom práve takýmto ľuďom obchody dodávajú jedlo tesne pred skončením dátumu spotreby za nižšie ceny. Podľa portálu Foreign Affairs napríklad Francúzsko ako prvá krajina na svete zakázala obchodom, aby vyhadzovali alebo ničili jedlo.